28. kesäkuuta 2013

Reseptiperjantai: Brita-kakku

Juhannuksena halusin leipoa mökillä jotain, joka valmistuu suhteellisen helposti, ei vaadi ihmevempaimia ja josta riittää 12 hengelle. Hetken googlailun jälkeen päädyin Valion reseptillä leivottavaan Brita-kakkuun, jota koristivat kesäiset mansikat. Kakku oli menestys niin aikuisten kuin lastenkin parissa - ehdoton kesäherkku! Ja helppo kuin mikä, sillä kakun voi täyttää nopeasti juuri ennen tarjoilua.

Erinomainen lisä vaikkapa mökkibrunssille!

Alkuperäisen ohjeen mukaan kakkuun leivotaan pohja, jota esipaistetaan ja jonka päälle lisätään sen jälkeen marenki. Tämä pohja leikataan kahtia, ja toisesta osasta tulee kakun "kansi".

Itse kuitenkin tein kanneksi toisen annoksen marenkia - ja se kannatti! Tuplakakkupohjalla kakusta olisi tullut liian makea, mutta pelkkä marenki ylimpänä kerroksena piti Brita-kakun keveänä ja raikkaana. Jos haluat kokeilla samaa, leivo siis erillinen satsi marenkia sillä välin, kun pohja jäähtyy.

Brita-kakku (10 annosta)

 

125  g  Valio Eila™ Laktoositon voita
1  dl     sokeria
2          keltuaista
1 1/2  dl     vehnäjauhoja
2  tl     leivinjauhetta
1  dl     Valio Eila™ Laktoositon maitojuomaa

Marenki

2      valkuaista
1 1/2  dl   sokeria
1  tl     vaniljasokeria
1  dl     kuorellisia mantelilastuja

Täyte

Vaahdotettua vispi- tai kuohukermaa ja tuoreita mansikoita. Kerman joukkoon voi halutessaan lisätä vaikkapa maustettua rahkaa.


Aloita kakun valmistaminen vaahdottamalla voi ja sokeri. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita joukkoon kuivat aineet seoksena vuorotellen maidon kera.
 
Levitä kakkutaikina suorakaiteeksi (25 x 30 cm) leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Esikypsennä pohjaa uunin keskiosassa 180 asteessa 10 min.
 
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä. Vatkaa kunnes valkuaisvaahto pysyy kulhossa, vaikka kulho käännetään ylösalaisin. Levitä marenki lusikalla pohjalle. Ripota pinnalle mantelilastut. Paista vielä uunin keskiosassa 180 asteessa 15 min eli kunnes pinta on kauniin ruskea. 
 
Anna jäähtyä. (*Tee halutessasi toinen satsi marenkia ja paista sitä erillisellä pellillä noin 15-20 min.)

Täytä kakku juuri ennen tarjoilua: Yhdistä mansikat ja vaahdoksi vatkattu kerma. Leikkaa pohja kahteen yhtä suureen osaan. Irrota puolikas pohjalevy leivinpaperista lastalla ja siirrä varoen tarjoiluvadille. Levitä täyte. Nosta toinen levy päälle. 
 
TAI
 
Jätä pohja leikkaamatta: levitä kermavaahto ja mansikat pohjan päälle. Nosta jäähtynyt marenkilevy kakun päälle. Jos marenki murenee, se ei haittaa. Kakusta tulee hauskannäköinen, kun mansikat pilkistävät väleistä!

S

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Herättikö teksti ajatuksia? Kysy tai kommentoi - me vastaamme!

Copyright © 2014 Ladies Who Brunch