18. huhtikuuta 2013

Johan & Nyströmin raakaruokabrunssi

Helsingin brunssitarjonta alkaa olla kaikenkattava. Tällä kertaa testasin Helsinginssä brunssin, jonka tarjottavista yksikään ei ole nähnyt uunia - kyseessä oli nimittäin blogissakin kehutun Johan & Nyströmin raakaruokabrunssi (25 e). Oikea terveysintoilijoiden unelma!

Itselleni raakaruoka oli jotakuinkin täysin uusi tuttavuus - kokemukseni rajoittui palaan raakasuklaakakkua, jonka olin syönyt tässä samaisessa kahvilassa. Toinen ystävistäni on elävän ravinnon ja joogan harrastaja, ja toisellekin terveelliset ruokavaliot ovat tuttuja. Raakaruoalla tarkoitetaan ravintoa, jota ei ole kuumennettu (wikipedian mukaan yli 46°C) ja näin on saatu säilytettyä ruoan tärkeät entsyymit ja vitamiinit.


Brunssille pitää tehdä varaus, jos mielii paikalle. Osa brunsseista on loppuunmyytyjä, mutta tällä kertaa pöydissä näytti olevan tilaa. Kattauksia on kaksi: kello 11 ja 14. Brunsseja ei pahemmin mainosteta - ainakaan muualla kuin Johan & Nyströmin Facebook-sivuilla. Niitä ei myöskään ole joka viikonloppu, joten ilmoittelua kannattaa seurata. Hinta on korkea, mutta sen ymmärtää, koska tarjottavien raaka-aineisiin on todella panostettu.

Brunssi järjestetään kahvilan sivussa, ns. kabinetissa, jossa on kaksi pitkää pöytää ja yläkerta. Pidän erityisesti kahvilan vanhoista punaisista tiiliseinistä, joten tiesin odottaa viihtyisää kokemusta. Pöydät on katettu kauniisti värikkäin pöytäliinoin, Iittalan Kartio-lasein ja tunnelmaan sopivin eripariastioin.


Mitä ruoaksi sitten saa? Tarjolla oli mm. rapeaa kauramysliä, jossa oli kuivattuja vadelmia ja omenaa. Myslin seuraksi oli mantelimaitoa, marjakastiketta ja mustaherukoita - kookosjogurtti oli harmiksemme loppu jo ennen kattauksen alkua.


Pitkältä noutopöydältä löytyi myös mm.
  • vihersalaattia ja sitruunavinegretteä
  • sipuli- ja porkkanaleipää
  • hapankaalia
  • avokado- ja kesäkurpitsapastaa
  • chili sin carnea 
  • hummusta sekä
  • tattaririsottoa. 


Kiitimme brunssilla sitä, että jokaisella haarukallisella tuntee laittavansa sisäänsä valtavan määrän ravintoaineita ja vitamiineja. Tämän huomaa jo siitä, että vaikka ruokaa periaatteessa on lautasella suhteellisen vähän, sitä ei yksinkertaisesti jaksa syödä enempää.


Brunssi on täynnä vahvoja makuja, joiden joukkoon olisimme kaivanneet myös hieman pehmeämpiäkin makuja tasapainottamaan makuelämystä. Pohdimme kaikki kolme, että ruoissa on käytetty paljon sipulia, mikä itselleni jäi ainakin päällimmäiseksi mauksi suuhun. Se voi myös johtua siitä, että olen tottumaton raakaruoan syöjä - kenties makunystyräni yksinkertaisesti tilttasivat.

Oma suosikkini noutopöydän antimista oli kaura-vadelmamysli sekä tietenkin jälkkärit! Suklaa-tahiniruudut ja kookoksenmakuinen "mustikkapiirakka" vetivät vertoja minkä tahansa brunssin jälkiruokapöydälle. Raakaruokajälkkärien etuna tosin on se, että ne ovat terveellisempiä eikä niitä jaksa kuin palan kutakin.


Raakaruokabrunssi on Helsingin tarjonnassa hauska ja omaperäinen lisä. Toinen toistaan muistuttavia aamiaislautasia tarjoillaan niin monessa paikassa, että kaikki vaihtelu on hyvästä. Varsinkin terveysintoilijoille tämä brunssi on varmasti odotettu vaihtoehto, sillä nyt hyvästä ruoasta voi nauttia ilman pullamössöähkyä ja huonoa omaatuntoa. Brunssilta lähtiessä ei ähky vaivaa, vaikka olo on mukavan täysi ja brunssilla jaksaa pitkälle iltapäivään.

Tuliko minusta tämän brunssin jälkeen raakaruokailija? No ei. Ymmärrän terveyshyödyt, mutta viikonloppubrunssilleni kaipaan silti kahvia ja croissanttia. Mutta kyllä tämä vaihtelusta kävi!

+ Kahvila on ihana sisältä
+ Täysin erilainen kuin muut Helsingin brunssit
+ Raaka-aineisiin on panostettu
+ Jälkkärit erinomaisia
+ Maitoallergikon, keliaakikon ja kasvissyöjän unelma 
+ Brunssista ei jää ähkyä 
+ Ihanat astiat
+ Ystävällinen palvelu
- Kallis
- Ruokapuolella sipuli hallitsi vahvasti makumaailmaa
- Kookosjogurtti oli loppu jo ennen klo 14 kattauksen alkua, mantelimaito loppui kesken
- Jotain muuta juotavaa olisimme kaivanneet veden lisäksi (esim. tuorepuristettua mehua tai mantelimaidosta loihdittua juomaa)
- Kahvi ei kuulu raakaruokaideologiaan

S

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Herättikö teksti ajatuksia? Kysy tai kommentoi - me vastaamme!

Copyright © 2014 Ladies Who Brunch