22. maaliskuuta 2013

Reseptiperjantai: Sunnuntaipaisti brittiläisittäin

Tällä kertaa ei leivota makeaa eikä suolaista, vaan tehdään kunnon sunnuntaipäivällinen brittiläiseen tyyliin. Sunday Roast  on ehdottomasti brittikeittiön lahja maailmalle! Kunnollinen sunnuntaipaisti lisukkeineen ei valmistu ihan hetkessä, mutta on kaiken vaivan väärti. Erityisesti Yorkshire-puddingit ovat herkkua (eikä niillä ole nimestään huolimatta mitään tekemistä makeiden vanukkaiden kanssa).

Laadukas ja murea liha on koko sunnuntaipaistin a ja o. Paahtopaistin, ruskean kastikkeen ja Yorkshire-puddingien resepti on peräisin Helsingin Sanomista. Ne ovat Henri Alénin käsialaa.

Parhaat uuniperunat ja -juurekset valmistuvat Jamie Oliverin reseptiä soveltaen. Juureksina voi käyttää mitä tahansa kaapista löytyy: tällä kertaa uunipellille lensivät perunat, palsternakka ja punajuuret.

Paahtopaisti (Hesarin ohjeella)

1 kg naudan paahtopaistia
3 valkosipulinkynttä
1 ruukku timjamia
2 dl punaviiniä
2 tl dijoninsinappia
1 dl rypsiöljyä
4 laakerinlehteä


Paistamiseen:

öljyä
suolaa ja mustapippuria

  • Ota paisti huoneenlämpöön. Valmista marinadi. Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna timjami. Laita valkosipuli, timjami, punaviini ja sinappi kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella kevyesti ja lisää mukaan rypsiöljy. Soseuta tasaiseksi marinadiksi. Murskaa lopuksi sormin mukaan laakerinlehdet. Laita paisti marinadiin ja anna marinoitua vähintään kaksi tuntia.
  • Pyyhi marinadia pois lihasta. Sido paisti narulla. Kuumenna tilkka öljyä pannulla. Ruskista paisti öljyssä joka puolelta. Mausta suolalla ja pippurilla. Älä pese pannua, koska siihen tehdään myöhemmin kastike.
  • Laita paisti pellille ja kypsennä 140-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes sisälämpötila on 52 astetta. Mureuden takia paisti kannattaa tarjota punertavana. Jos pidät kypsemmästä, paista kunnes sisälämpötila on 56 astetta. Kääri paisti folioon ja anna vetäytyä 10 minuuttia. Viipaloi juuri ennen tarjoilua.

Kastike paahtopaistille (HS)

1 pieni sipuli
4 dl lihalientä
1 rkl voita
1 rkl puolikarkeaa
vehnäjauhoa
suolaa

  • Kuori ja hienonna sipuli.

  • Laita lihaliemi pannuun, jossa ruskistit lihan. Kiehauta liemi, kaavi puulastalla pannulta herkulliset paistin rippeet. Kun seos on kiehahtanut, siivilöi se kulhoon.
  • Kuullota sipuli voissa pannulla. Lisää mukaan vehnäjauhot ja jatka kypsentämistä, kunnes jauhot ovat ruskistuneet.
  • Lisää siivilöity paistoliemi mukaan pannulle samalla voimakkaasti sekoittaen. Hauduta kastiketta viisi minuuttia, mausta suolalla ja pippurilla.
  • Lisää mukaan myös neste foliokääröstä, jossa paisti vetäytyy. Sieltä kastike saa viimeisen makunsa. Tarjoa paistin ja Yorkshire-vanukkaiden kera.

Yorkshire-puddings (HS)

4 kananmunaa
1½ dl maitoa
1½ dl vettä
noin 4 dl (250 g) vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl silavaa tai rypsiöljyä

8–10 foliomuffinivuokaa
(tai muffinipelti)


  • Lämmitä uuni 225-asteiseksi. Vatkaa munat kevyeksi vaahdoksi käsin. Lisää mukaan maito sekä vesi ja puolet jauhoista.
  • Sekoita huolellisesti ja lisää mukaan suola ja loput jauhot.
  • Kaada foliovuokiin (tai muffinipellin 10 koloon) hieman rasvaa pohjalle ja laita ne uuniin kuumenemaan 8 minuutiksi. Ota vuoat uunista ja kaada niihin heti taikinaa noin 3–4 cm:n kerros. Laita takaisin uuniin ja kypsennä noin 7 minuuttia, kunnes vanukas on kauniin kullanruskea. Tärkeää Yorkshire-vanukkaan valmistamisessa on, että rasva on kuumaa, kun taikina kaadetaan vuokiin. Tällöin vanukkaat kohoavat kuohkeammiksi. Vältä uunin avaamista paistamisen aikana.
  • Tarjoa Yokshire-vanukkaat paistin ja kastikkeen kera.

Uuniperunat ja juurekset

Perunoita
Palsternakkaa
Punajuuria
1 kokonainen valkosipuli
(Tuoretta rosmariinia t. Herbes de Provence)
Merisuolaa
Mustapippurirouhetta
Oliiviöljyä

  • Lämmitä uuni 200 C. Kuori perunat ja palastele ne: isommat neljään osaan, pienemmät puoliksi. Kuori punajuuret ja palastele suhteellisen pieniksi paloiksi. Kuori myös palsternakka ja palastele.
  • Laita punajuuret kattilaan ja peitä vedellä. Pane perunat erilliseen kattilaan ja kaada päälle kylmää vettä sen verran, että perunat juuri peittyvät. Lisää suola. Anna keitinvesien kiehahtaa.
  • Kun vesi kiehuu, laske lämpöä. Anna perunoiden kiehua hiljakseen 5 minuuttia. Lisää palsternakka ja anna kiehua vielä 4 minuuttia.
  • Kun perunat ja palsternakka ovat kiehuneet, nouki palsternakat seasta. Kaada perunat siivilään ja ravistele voimakkaasti. Tarkoitus on rikkoa perunojen reunoja. Lopputuloksena pitäisi olla hieman jauhoinen pinta. Kaada myös punajuurista keitinvesi.
  • Ota (korkeareunainen) uunipelti ja roiski pohjalle oliiviöljyä. Lisää pohjalle murskatut valkosipulinkynnet (kuorineen) ja yrttejä. Kaada perunat, palsternakka ja punajuuret pellille ja roiski päälle vielä oliiviöljyä, suolaa, pippuria ja yrttejä.
  • Laita pelti uuniin 200 C:een ylätasolle. Anna juureksien paistua noin 35-50 minuuttia, kunnes perunat ovat kullanruskeita. Jos olet viitseliäs, voit välillä sekoitella perunoita pellillä. Mitä useampi pinta koskee uunipellin pohjaa sitä rapeampia perunoita on tiedossa.
  • Uuniperunat eivät pidä odottelusta, joten tarjoile heti sunnuntaipaistin ja muiden lisukkeiden kanssa.
S

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Herättikö teksti ajatuksia? Kysy tai kommentoi - me vastaamme!

Copyright © 2014 Ladies Who Brunch