8. maaliskuuta 2013

Reseptiperjantai: suklaa-punajuurikakku

Naistenpäivän kunniaksi (ja tupareihin viemisiksi) leivoin suklaa-punajuurikakkua. Olen muutaman kerran törmännyt resepteihin, joissa punajuurta käytetään leivonnassa. Suklaan ja punajuuren yhdistelmä kuulostaa erikoiselta, mutta lopputulos on mitä herkullisin!

Kakkua maistaessa ei välttämättä edes arvaa, että seassa on punajuurta. Punajuuri ei maistu pistävästi läpi, vaan tuo suklaiseen kakkuun syvyyttä ja mausteisuutta, joka sopii erinomaisesti talviseen herkutteluun. Kannattaa kokeilla!

Kakun ohje tulee Pastry Affair -blogista, jonka herkullisiin kuviin ja kauniisiin tarinoihin olen ihastunut. Mitat on muunnettu suomalaiseen keittiöön sopivaksi. Ohjeella tulee joko yksi kakku 26 cm vuokaan tai pari pienempää. Itse tein kaksi kakkua 20 cm vuokiin, joista toisesta (kuvassa) tein hieman paksumman.

Suklaa-punajuurikakku 

 

5 keskikokoista punajuurta (yhteensä 4,8 dl punajuuripyreetä)
225 g huoneenlämpöistä voita
345 g muscovado- tai fariinisokeria
3 isoa kananmunaa
1 tl vaniljauutetta (tai 2 tl vaniljasokeria)
41 g kaakaojauhetta (leivontaan)
210 g vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
ripaus suolaa

tomusokeria koristeluun

Leikkaa punajuurista kanta pois ja kuori. Pilko punajuuret neljään osaan ja laita isoon kattilaan, joka on täytetty vedellä. Anna kiehua ja keitä noin 50 minuuttia tai kunnes punajuuret ovat pehmenneet. Kaada keitinvesi pois ja laita punajuuret tehosekoittimeen. Soseuta. Ota talteen 4,8 dl sosetta.

Lämmitä uuni 175C. Voitele ja jauhota kakkuvuoka tai -vuoat.

Vispaa isossa kulhossa pehmennyt voi ja sokeri, kunnes seos on ilmavaa ja "kevyttä". Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita lisäysten välissä hyvin. Vispaa sekaan myös vaniljasokeri ja punajuurisose.

Sekoita toisessa kulhossa kaakaojauhe, vehnäjauho, ruokasooda, kaneli ja suola. Kääntele jauhoseos punajuuritaikinaan, kunnes seos on tasaista. Kaada taikina vuokaan/vuokiin ja paista noin 40-50 minuuttia. Parhaiten kypsyys selviää, kun painat cocktailtikun keskelle kakkua: jos tikkuun ei jää taikinaa, on kakku valmis.

Anna kakun jäähtyä vuoassa ennen irrottamista. Kun kakku on täysin jäähtynyt, koristele se tomusokerilla. Ja voilà!

S

2 kommenttia:

  1. Testasin reseptiä, hyvin onnistui! En jaksanut alkaa kypsentää punajuuria itse vaan ostin valmiina soseena, 500g pötkö kävikin just hyvin tämän kokoiseen taikinaan. Nopeutti leipomis-operaatiota huomattavasti..;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainio vinkki! Valmissose on kiireisen leipurin pelastus :)

      S/LWB

      Poista

Herättikö teksti ajatuksia? Kysy tai kommentoi - me vastaamme!

Copyright © 2014 Ladies Who Brunch