24. helmikuuta 2013

Saksalainen aamiainen Crustumissa

[Edit: Crustumia ei enää ole, paikalla toimii nyt SIS.DELI)

Tälle viikonlopulle olimme pistäneet pystyyn äänestyksen, jonka avulla te lukijat saitte päättää, testaammeko Crustumin vai Mille Mozzarellen. Äänet menivät tasan, joten päätimme kokeilla onneamme - menisimme sinne, minne mahtuu.

Mille Mozzarelle kiinnosti meitä piirun verran enemmän, joten me brunssinnälkäiset marssimme Millen ovesta sisään kello 11, aivan nettisivujen aukioloaikojen mukaan. Paikka oli kuitenkin täynnä, koska kahvila näytti auenneen puoli tuntia aiemmin ja brunssi oli muutenkin loppuunvarattu. No, onneksi Crustum oli vain muutaman kymmenen metrin päässä, ja sieltä onnistuimme hyvällä tuurilla saamaan pöydän.


Crustumkin oli tosin tänä lauantaina varsinainen yleisömenestys. Ovella oli jonoa puoli kahdentoista aikaan ja ei ihme, tätä 17 euron aamiaista (ei siis brunssia) on useasti kehuttu Helsingin parhaaksi. No nyt me brunssiasiantuntijat otimme siitä selvää!

Kinkkua joka lähtöön
Crustum on itseasiassa pieni saksalainen leipomo, joten leipäosasto notkui erilaisista leivistä ja tästä aamiainen saa suurta plussaa. Maistoimme mm. tummempaa siemenleipää ja nyrkin kokoista minipatonkia, jotka maistuivat tuoreilta ja taivaallisilta. Croissanttia jäimme vähän kaipaamaan. Sitä olisi löytynyt lasivitriinin takaa lisähintaan, ja monia muita upeita leivonnaisia myös. Crustum on varsinainen leivänystävän paikka!

Muuten aamiainen on perin saksalainen, sillä pääroolia seisovassa pöydässä näyttelevät lähinnä kinkut ja makkarat. Muutenkin ruokakyltit ja sisustus saavat ruokailijan hetkeksi tuntemaan olevansa lyhyellä Saksan reissulla. Tarjolla oli mm. meetwurstia, salamia, chorizoa ja ilmakuivattua kinkkua, sekä jonkinlaisia pieniä nakkeja. Myös juustopuoli oli ihan kiitettävä.

Pöydästä löytyi myös keitettyjä munia, mozzarellaa ja tomaattia, graavilohta sekä hieman vihanneksia. Mysli- ja siemenlajitelma on todella hyvä. Sen kanssa tarjoillaan laktoositonta jogurttia, muu tarjonta on hylaa. Crustumin kahvi on saksalaista. Mehuvalikoima on kympin luokkaa - viittä tai kuutta eri mehua, ja toisen meistä mielestä greippimehu maistui todella raikkaalta!

Jos brunssilta odottaa eniten tuoretta leipää, Crustum on nappivalinta.

Koska kyseessä on kuitenkin aamiainen, olisimme ehkä halunneet nähdä tarjolla vähän jotain lämmintä, esimerkiksi munakokkelia tai pekonia. Jälkkäripuolesta ei myöskään oltu konditoriassa ihan huolehdittu - tarjolla oli vähän melonia ja pieniä brownie-palasia, jotka maistuivat todella sokerisilta. Tarjolla oli myös jogurtissa turvotettua mysliä, jonka päällä oli yksi rypäle - tämän pikkusyötävän funktio ei ihan auennut, eikä se oikein meille maistunutkaan. Pahimpaan makeannälkään sivelimme patongin päälle Nutellaa (fair enough!).

Jälkkärit jättivät vähän toivomisen varaa
Brunssin hintaan nähden valikoima olisi saanut olla hieman reilumpi. Esimerkiksi vähän samantyylisellä leipävalikoimalla komeileva GoodPie Bakery tarjoilee brunssia vain puolitoista euroa kalliimmalla, mutta munakas- ja jälkkärivalikoima on taattu, leipomo-konditoria Ekbergin lähes samanhintaisesta brunssista puhumattakaan! Sitä paitsi mm. Tapaa minut aamulla on arvioinut Crustumin arkiaamiaisen, joka näyttäisi olevan aika lailla sama - erona hinta, joka on lähes puolet halvempi.

Asiakaspalvelu Crustumissa on kuitenkin todella hyvää, ja koska olimme pienen Mille Mozzarelle -takaiskun jälkeen kuitenkin saaneet pöydän Crustumista, lähdimme aamiaiselta ihan tyytyväisinä. Jos tulemme uudestaan, pitäydymme mitä luultavimmin aamiaisen arkiversiossa.

+ Oman leipomon tuoretta leipää on aamiaispöytä pullollaan
+ Hyvä leikkelevalikoima 
+ Nutella (miksei sitä ole useammalla brunssilla?)
+ Mehuja on useampaa sorttia
+ Saksalainen kahvi on vaihtelua perussumppiin
+ Laktoositon jogurtti 
+ Ystävällinen palvelu 
- Munakkaan tm. lämpimien ruokien puute
- Jälkiruoat, kun kerran leipomossa ollaan (joskaan ne eivät aina edes kuulu aamiaiseen)
- Paikkana ei mikään viihtyisin
- Jonot: keskellä salia istuessa tunsi olevansa vähän näytillä ja hoputettuna, kun selän takan odotteli paikkoja joukko innokkaita brunssailijoita
- 17 euroa on viikonloppuaamiaisesta vähän liikaa, varsinkin kun 10 e arkiaamiainen on muutamien blogien mukaan lähes sama

M & S

5 kommenttia:

 1. Mua ei haitannut Crustumin hieman suppea valikoima, sillä leipä oli niin hyvää. :P Olimme brunssille pari kesää sitten, ja on tosi ihanaa, että brunssi on niukkuudesta huolimatta vieläkin pystyssä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leipä oli kyllä super hyvää, mutta ei sitäkään loputtomasti voi syödä 17 eurolla.

   M/LWB

   Poista
  2. Totta kyllä, että mitä enemmän H:gissä on brunsseja sen parempi. Mutta oon M:n kanssa samoilla linjoilla - vaikka leipä oli aivan ihanaa, en jaksa millään syödä sitä paria palaa enempää. Kaipaan siihen lisäksi jotain muutakin, jolla vatsan täyttää.

   Jos brunssi maksais vaikka sen 15 e niin ehkä se vielä menisi, kun tietäisi mitä odottaa. Mutta jos vertaa tota esim. 17 e jazzbrunssiin, joka oli niin kattava! Tai vaikka ihan perus-Ekbergiin. Mut nää on näitä makukysymyksiä taas, ja tiedän, että monet tykkää Crustumista tosi paljon :)

   S/LWB

   Poista
 2. Tuo jogurtissa turvotettu mysli on aika tuttu näky Saksassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää! Ei ole omilla Saksan reissuilla vaan sitten tullut vastaan :) (Silti ripottelen mieluummin myslin itse jogurtin päälle - mitä rapsakampaa sen parempi!)

   S/LWB

   Poista

Herättikö teksti ajatuksia? Kysy tai kommentoi - me vastaamme!

Copyright © 2014 Ladies Who Brunch