8. helmikuuta 2013

Reseptiperjantai: maapähkinävoikeksit

Viime aikoina mieleni on tehnyt maapähkinävoita. Niinpä päätin käyttää kaapista löytyvän purnukan hyödyksi, ja leipoa viikonloppuvierailleni maapähkinävoikeksejä. Selailin erilaisia reseptejä, kunnes törmäsin Jamie Oliverin Food Tuben kautta Sorted Foodin reseptivideoon. Resepti kulkee nimellä peanut and crips cookies. Sipsejä keksitaikinassa? Kuulosti tarpeeksi oudolta ollakseen kokeilemisen arvoista.

Nyt seuraa tämän perjantain pettymys: aikani kaupassa hortoiltuani sisäinen terveysintoilijani pisti vastaan, ja päätin korvata suolaiset ja rasvaiset sipsit vähemmän epäterveellisillä maapähkinöillä au naturel. Niitä saikin etsiä, sillä vaikka kaikkia muita pähkinöitä myydään sellaisinaan, maapähkinät ovat aina suolattuja. (Lopulta ostin pussin maapähkinä-rusinasekoitusta, josta poimin pelkät pähkinät.)


Vaikka siis alkuperäisessä reseptissä käytetään ei-sileää (crunchy) maapähkinävoita ja sipsejä, tein omat keksini sileään maapähkinävoihin ja rouhin veitsellä sekaan maapähkinän palasia. Hyviä keksejä, vaikka koostumus ei ollutkaan sitä amerikkalaisen sitkeää, jota kekseissä rakastan. Mutta kahviin dipattuna todella herkkua!

Maapähkinävoikeksit (n. 16 kpl)


100 g voita
200 g ruokosokeria
2 kananmunaa
200 g jauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
100 g maapähkinävoita (ei lisättyä sokeria)
1 tl vaniljauutetta (tai vaniljasokeria, jos uutetta ei löydy)
50 g maapähkinöitä rouhittuna*

(100 g tummaa suklaata koristeluun)

Lämmitä uuni 180°C. Sekoita pehmeä voi ja ruokosokeri keskenään vaaleaksi ja ilmavaksi seokseksi. Riko kananmunat yksi kerrallaan ja sekoita seokseen yhdessä vaniljauutteen kanssa. Kääntele joukkoon jauho+leivinjauheseos, kunnes seos näyttää taikinalta.

Lisää joukkoon maapähkinävoi ja sekoita. Sekoita taikinaan pieneksi rouhitut maapähkinät. Muotoile noin teelusikallisesta taikinaa pieniä palleroita, ja aseta ne leivinpaperille tarpeeksi kauas toisistaan. Näin keksit eivät tartu toisiinsa levitessään. Halutessasi voit koristella keksit muutamalla maapähkinällä.

Anna paistua uunissa noin 12 minuuttia tai kunnes keksit ovat kullanruskeita. Ota valmiit keksit uunista ja anna jäähtyä. Koristele halutessasi sulatetulla suklaalla ja tarjoile.

P.S. Jos lisäät taikinaan pähkinöiden sijasta 50 g sipsejä, suosittelen käyttämään leivonnassa "rouheaa" maapähkinävoita.

Onko teistä kenelläkään tiedossa hyvää reseptiä, jolla tulee sellaisia amerikkalaistyylisen sitkeitä/venyviä (chewy) maapähkinävoikeksejä? Vinkatkaa ihmeessä!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Herättikö teksti ajatuksia? Kysy tai kommentoi - me vastaamme!

Copyright © 2014 Ladies Who Brunch