19. helmikuuta 2013

Jazzbrunssia turkulaisittain

Paljon hehkutettu jazzbrunssi on pitkään ollut to do -listani kärkipäässä. Ongelmana on lähinnä ollut sijainti: jazzbrunssia tarjotaan ainoastaan Turussa. Kävin vasta Turkuun muuttaneen siskoni luona viikonloppulomalla, ja samalla sain oivan tilaisuuden testata mistä tässä jazzia ja nykytaidetta yhdistävässä brunssissa oikein on kyse!





Jazzbrunssia tarjoaa Aula Café, joka on Aboa Vetus & Ars Nova -museon kahvila. Brunssia tarjotaan lauantaisin kello 11-15, ja kukkaroa se keventää 17 euroa. Lapset pääsevat halvemmalla: 3-8-vuotiaille brunssi maksaa 9 euroa. Nimensä brunssi saa siitä, että taustalla soitetaan jazzmusiikkia. Livebändiä paikalla ei ihan ole, mutta sattuipa lauantaille eräänlainen live-performanssi - nimittäin "syömisperformanssi" nimeltään Edible Finns, jossa kirveet heiluivat.

En ole mikään nykytaiteen asiantuntija (tai ylin ystävä), joten ei performanssista sen enempää. Voitte aistia tunnelmaa alla olevasta kuvasta. Tv-kameratkin olivat paikalla. Mielenkiintoista se kyllä oli: eipä ole ennen tullut seurattua taide-esitystä croissanttia mutustaessa!

Edible Finns -live-performanssi
Näin alkuun täytyy todeta, etten yhtään ihmettele jazzbrunssin saavuttamaa suosiota. Emme olleet varanneet pöytää etukäteen, mutta saimme tuurilla paikan ainoasta vapaasta pöydästä. Moni meidän jälkeemme paikalle saapunut seurue joutui kääntymään takaisin, sillä tilaa ei yksinkertaisesti riittänyt kaikille. Mikä suurta suosiota sitten selittää?

Varsin kattava alkupalapöytä!
Jazzbrunssilla laatu, määrä ja hinta kohtaavat. Kaikkea on tarpeeksi emmekä keksineet mitään, mitä brunssilta olisi puuttunut. Ruokaa on niin paljon, että tällä brunssilla todellakin istutaan pitkään ja hartaasti. Alkuruokansa voi valita mm. erilaisista salaateista ja juustoista. Tarjolla oli:
  • perunasalaattia
  • äyriäis-nuudelisalaattia
  • vuohenjuustosalaattia
  • meloneita
  • mm. feta- ja mozzarellajuustoa
  • caesar-salaattia
  • sinisimpukoita
  • viininlehtikääryleitä
  • hummusta
  • waldorfin salaattia
  • savulohisalaattia
  • katkarapuja
  • kasviksia

Ruokajuomaksi on mehua ja muumilimsan ja mehujään sekoitukselta maistunutta limeboolia (ihan jännän makuista). Kaikki salaattipöydän antimet olivat todella herkullisia ja sopivat yhteen. Kuinka monella brunssilla tarjotaan esimerkiksi sinisimpukoita? Kaikkea emme edes jaksaneet maistaa, sillä tarjontaa oli niin paljon.

Leipäpöydältä voi valita mysliä, croissanttia, vaaleaa leipää ja/tai karjalanpiirakoita. Croissantit olivat pieniä, mutta uunituoreita ja ah niin herkullisia!


Tarjolla on myös lämpimiä ruokia, kuten munakasta, pekonia, maustettuja lohkoperunoita, parsakaaligratiinia, lihapullia, kanaa ja marinoituja herkkusieniä. Perunat, gratiini, kana ja herkkusienet olivat erinomaisia. Lihapullat sen sijaan olivat väriltään niin vaaleita, etteivät ne houkuttaneet. Munakkaassa ei ollut mitään vikaa, mutta ei se tehnyt erityistä vaikutustakaan.


Jälkiruoaksi saa kahvia tai teetä (Pauligin Mundoa ja Clipperiä) sekä pannukakkuja hillolla ja kermavaahdolla, marjasekoitusta, mariannemoussea ja kauraomenapaistosta. Ja kaikki tämä tarjoillaan Iiittalan ihastuttavista Sarjaton-astioista, jotka ovat museon kahvilassa kuin kotonaan. Erityisesti ihastuin kahvikuppeihin!

Jälkiruoista jätin pannukakut maistamatta, mutta sisareni mukaan ne olivat tavallisen hyviä. Ei siis mitään ihmeellistä, mutta ei pahaakaan. Jälkiruoista ainoastaan marjasekoitus ja kauraomenapaistos olivat kokonaan laktoosittomia. Marjasekoitus nyt on sitä tuttua pakastetavaraa, jota saa useasti. Vikkelät brunssirohmut olivat vieneet kauramurupaistoksesta kaiken kauramurun, joten uuniomenat maistuivat nekin perinteisiltä... no, uuniomenilta. Mariannemousse sen sijaan oli meidän molempien suosikki - yksinkertaista, mutta hyvää.

Lyhyesti voisi todeta, että jazzbrunssissa on jotakuinkin kaikki kohdallaan - todellakin joka pennin arvoinen elämys. Onpa tätä muutama bloggaaja kehunut jopa Suomen parhaaksi brunssiksi. Jos on asiaa Turkuun, täältä kannattaa ehdottomasti aloittaa viikonloppu!

+ Sijainti joen varrella museossa
+ Hinta-laatusuhde enemmän kuin kohdallaan
+ Ruoka on tasokasta ja hyvää
+ Kaikkea on tarpeeksi eikä mitään puutu
+ Laktoositonta maitoa saa kahviin 
+ Kasvissyöjillekin riittää purtavaa
+ Croissantit olivat nappisuoritus
+ Hyvä taustamusiikki
+ Ystävällinen palvelu
- Helsingistä pitkä matka
- Laktoosittomat jälkkärivaihtoehdot hieman vähissä, mutta hylaa on

P.S. Vielä on aikaa äänestää seuraavasta Helsingin brunssiarvioista. Crustum ja Mille Mozzarelle käyvät tasaväkistä kamppailua, joten kipin kapin antamaan ääni omalle suosikille!

S

4 kommenttia:

  1. Hitto tuolla täytyy kyllä käydä! Ollaan oltu Turussa vain Blankon brunssilla, mutta käveltiin kyllä Aboa Vetuksen brunssinkin ohi (näytti oikein hyvältä). Itse museo on muuten myös käymisen arvoinen paikka ja museokauppa on ihana! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti! Itse aion seuraavan kerran testata sen Blankon. Kaikkea kun ei yhdessä viikonlopussa ehdi.

      S/LWB

      Poista
  2. Oivoi miten ollakaan, että olen Turun tyttöjä kaikin puolin, mutta Aulaan en vielä ole päässyt brunsseilemaan. Fontana, Blanko ja Fazer on jo testattu, joten tämä olkoon seuraava, pelkkää hyvää kun olen kuullut :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aula oli kyllä paras tapa aloittaa Turun brunssitarjontaan tutustuminen :)

      S/LWB

      Poista

Herättikö teksti ajatuksia? Kysy tai kommentoi - me vastaamme!

Copyright © 2014 Ladies Who Brunch