21. tammikuuta 2013

Roskaruokabrunssi: syö hyvää, tee hyvää

Kotikulmillani Punavuoren Café Agricolassa järjestettiin lauantaina vähän toisenlainen brunssi - nimittäin roskaruokabrunssi. Kyseessä ei kuitenkaan ollut sipsejä ja hampurilaisia tursuva amerikkalainen noutopöytä, vaan palkitun kokin Sami Tallbergin hävikkiruuasta loihtima brunssi.Raaka-aineet oli saatu lahjoituksena etelähelsinkiläisistä kaupoista, ravintoloista ja leipomoista. Brunssin tuotto ohjattiin Kirkon Ulkomaanavulle ja sitä kautta ruoka-apuun.

Taustalla kokki Sami Tallberg
Yle uutisten artikkelin mukaan idea brunssiin oli lähtenyt siitä, että syömäkelpoista ruokaa heitetään Suomessa roskiin kilokaupalla - keskivertohelsinkiläinenkin nakkaa menemään yli 20 kiloa ruokaa vuosittain. Tempauksellaan brunssin ideanikkari Arto Sivonen halusi herätellä keskustelua kulutustottumuksista: miten oppisimme ostamaan vain sen verran ruokaa kuin tarvitsemme, ja kuinka esimerkiksi hieman nahistuneista vihanneksista osattaisiin valmistaa vaikka uuniruokia sen sijaan, että ne heitetään menemään "pilaantuneina"?

 Innostuimme ideasta ystäväni kanssa, joka bongasi tapahtuman Facebookista. Palkitun kokin loihtima brunssi, jonka tuotto menee hyväntekeväisyyteen? Mahtavaa! Café Agricolan mottoa lainaten: "syö hyvää ja tee hyvää". Niinpä ilmoittauduimme brunssille ensimmäisten joukossa. Ruokailijoita brunssille mahtui hieman yli 70, ja aika pian tapahtuma olikin täynnä. Tällaisille tempauksille on selvästi kysyntää.


Lauantaiaamun koittaessa saavuimme paikalle hieman kello 11 jälkeen, jolloin kahvila oli jo tupaten täynnä. Jouduimme odottamaan 5-10 minuuttia, että pöytä vapautuisi ja mahtuisimme istumaan. Näin jälkikäteen ajateltuna brunssi olisi varmasti kannattanut jakaa kattauksiin, jotta kaikki eivät olisi saapuneet yhtä aikaa paikalle.


Ruoka tarjoiltiin pöytiin, joka sekin asetti hieman haasteita, koska tarjoilijoita oli vain pari. Saimme kuitenkin kaikki ruoat eteemme ilman suurempaa odottelua, joten homma toimi lopulta ihan hyvin. Ongelmat johtuivat osin siitä, että henkilökunta oli kokematonta: kahvilaan on palkattu mm. maahanmuuttajia, joille annetaan näin tilaisuus saada kokemusta ja tutustua suomalaiseen kulttuuriin. Tämä mielessä pienen hapuilun antaa anteeksi.

Alkuruoaksi tarjoiltiin uunijuureksia, kuten raakavihannessalaattia, timjami-tomaatteja ja yrttistä perunasalaattia sekä basilikaa. Pääruokana oli munakokkelia paahtoleivällä. En tiedä mitä mausteita munakokkelissa oli, mutta yksinkertaisesta ruoasta oli saatu todella hyvää.

Jälkiruoaksi saatiin mesiangervolla maustettua omenapaistosta, jossa oli ilmeisesti lisänä myös mangoa ja banaania, sekä herkullinen käsintehty konvehti (samppanja, nam!). Brunssiin kuului myös kahvi tai Clipperin tee sekä hedelmäsmoothie.


Se, mistä annoimme noottia oli se, että annokset olivat aika pieniä ja keskenään eri kokoisia. Joku meistä sai lähes täyden lautasellisen alkupaloja, toinen taas kovin vähän. Esimerkiksi "pääruokaa", paahdettua leipää ja omelettia, olisi voinut antaa isomman annoksen, sillä sitä näytti jäävän yli. Seurueemme miesvahvistus ainakin kaipasi lautaselleen enemmän täytettä.

Hintaansa nähden brunssi ei ollut tarpeeksi täyttävä, vaan nälkä vaivasi parin tunnin kuluttua jo uudelleen. Tämä johtui varmaan siitä, että brunssin ruokatarjonnasta uupui liha tai kala. Ilmeisesti sitä piti alunperin olla, mutta saatu tavara ei enää oikeasti ollut syömäkelpoista. Hyväntekeväisyyden nimissä tämä annettakoot anteeksi.

DJ Bunuel soitti taustalla vinyylejä
Mainituista puutteistaan huolimatta brunssi oli hauska ja hyvä idea, ruoka maittavaa ja tunnelma eläväinen. Muutamia parannuksia ja voilà!

+ Erinomainen idea, jolle selvästi oli kysyntää
+ Tuotto hyväntekeväisyyteen
+ Hyvä ruoka à la Sami Tallberg
+ Lämmin tunnelma
+ Hyvä musiikki
- Brunssi kannattaisi jakaa kattauksiin, jolloin ryntäystä ei tule
- Palvelussa pientä haparointia
- Musiikki aluksi liian lujalla, kun tohina oli vilkkaimmillaan
- Menu puuttui: oli vaikea tietää mitä kaikkea brunssiin oikein kuului
- Annokset keskenään eri kokoisia ja liian pieniä: hintaan nähden jotain ruokaisampaa olisi pitänyt olla tarjolla

S

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Herättikö teksti ajatuksia? Kysy tai kommentoi - me vastaamme!

Copyright © 2014 Ladies Who Brunch