23. syyskuuta 2012

Café Ekbergin brunssi


Vanha kunnon Ekberg! Sitä on täällä kehuttu ja verrattu muihin, mutta varsinainen arvio on uupunut. Käyntien puutteesta se ei ainakaan ole johtunut, sillä kahvilassa on ravattu niin aamiaisella, brunssilla kuin iltapäiväkahveillakin. Mikä Ekbergin kahvilassa sitten on niin ihmeellistä?

Aurinkoisena syyslauantaina sain kaksi menneen kesän morsianta brunssiseurakseni Bulevardille. Olimme viisaasti varanneet pöydän jo etukäteen, koska kello 11 paikka kuhisin nälkäisiä ruokailijoita.

Ja mikä parasta, kun varaa pöydän etukäteen, pääsee istumaan alkoviin - siellä on sopivasti brunssipöydän läheisyydessä ja tilaa on keskustella rauhassa. Näkymät avautuvat koko kahvilaan ja ikkunoihin: näimme muun muassa autottoman päivän hevoskulkueen "Mannerheimin" johtamana.

Ekbergillä on hienostomaine, ja tokihan sen asiakaskunta koostuu osin varakkaista rouvista ja muista vastaavista, mutta paikkana Ekberg ei kuitenkaan ole mikään snobila. Kyllä sinne kolme parikymppistä, hetki sitten vielä opintotuella elänyttä nuortakin mahtuu sekaan. 

 

Ja vaikka kahvilan sisustus huokuu historiaa (kahvila perustettiin jo 1852), ei se silti ole mitenkään erityisen "fiini". Tästä esimerkkinä kesällä luonani vieraillut kanadalais-norjalainen pariskunta: kanadalainen vaimo rakastaa Ekbergiä. Hän oli kehunut paikkaa miehelleen maasta taivaaseen, ja kun he vihdoin pääsivät paikalle, miehen kommentti oli jotakuinkin "mutta mä luulin, että tää on jotenkin tosi hienostunut ja ylellinen." Ei se ulkonäkö vaan se tunnelma.

Ekbergin brunssi maksaa 17,90 euroa. Rahalla saa:
 • puuroa, jogurttia ja mysliä/muroja
 • Helsingin parasta munakasta
 • erilaisia leipiä, cocktailpiirakoita ja croissantteja
 • vihanneksia ja hedelmiä
 • leikkeleitä ja juustoja
 • lohta
 • omena- ja tuoremehua
 • kahvia ja teetä
 • erilaisia kakkuja

Brunssilla on siis mistä valita. Ensivilkaisulla voi näyttää, ettei brunssipöytä ole niin suuri, mutta uskokaa tai älkää, kyllä täällä saa itsensä ähkyyn. Tälläkään kertaa emme jaksaneet maistaa kaikkea, vaikka lautasia oli pöydällämme yhdessä vaiheessa ainakin kymmenen!

Olen pitkään ollut sitä mieltä, että croissantista voi melkein päätellä brunssin tason: Ekbergin croissantit ovat suuria, tuoreita ja ah, niin maukkaita! Leipiä emme jaksaneet maistaa, mutta siellä oli ainakin muutamaa erilaista sämpylää ja paahtoleipää tarjolla. Cocktailpiirakat ja munavoi sen sijaan maistuivat.

Leivälleen voi latoa jos jonkinlaista leikkelettä: oma suosikkini oli ilmakuivattu kinkku. Graavilohtakin on, samoin paria eri juustoa. Lisäksi löytyy paprikaa, kurkkua, suolakurkkua ja tomaattia sekä hedelmäsalaattia ja banaania, omenaa ym.


Maustamaton (laktoositon) jogurtti oli paksua ja täyteläistä, myslikin ihan kelvollista. Ekbergin munakas on mielestäni Helsingin maittavin: en ymmärrä mikä sen salaisuus on, mutta yrityksistä huolimatta en ole saanut vastaavaa aikaiseksi omassa keittiössäni.

Entäs ne kakut? Ekberghän on paitsi kahvila myös konditoria. Syystäkin voi siis olettaa, että jälkkäripuolella ei tarvitse pettyä. Ja kuten kuvasta näkyy, ei se vaihtoehtojen puutteesta ainakaan ole kiinni! Luonnollisesti nappasimme lautasillemme melkein jokaista sorttia, joita sitten jaoimme keskenämme. Lautasillemme päätyi ainakin raikas vadelmaleivos, herkullinen kinuskileivos, sacherkakkua ja suklaasuukko sekä kermainen hedelmä-trifle. Ainoastaan prinsessakakku jäi maistamatta. Soraääniä ei kuulunut, ja ainakin kaikki leivokset, joita itse maistoin, olivat sokerisen taivaallisia.


Loppuun voisi todeta, että vaikka brunssitarjonta Helsingissä kasvaa kasvamistaan ja välillä on kiva kokeilla uusia paikkoja, ei Ekbergin asemaa horjuta mikään. Siellä tietää saavansa kaikkea ja laatuunkin voi luottaa. Ja koko loppupäivänä ei tarvitse enää syödä.

P.S. Jos olet niin onnellisessa asemassa, että ehdit aamuisin aamiaiselle kahvilaan, kannattaa suunnata tänne: alle kympillä tarjolla on lähestulkoon yhtä kattava satsi kuin viikonloppuisin!

+ Tarjonta on laadukas ja monipuolinen
+ Loppuneita tarjottavia täydennetään tehokkaasti
+ Laktoositon valikoima yhtä hyvä kuin Fazerilla
+ Valion laktoositon kahvimaito saa suodatinkahvinkin maistumaan
+ Maittavat croissantit
+ Useita eri kakkuja omasta konditoriasta
+ Ebergin munakas on Helsingin paras (IMHO)
+ Brunssilla pärjää vaikka koko päivän
+ Siistit, uusitut wc:t
- Suodatinkahvi
- Toisaalta sisustus on kivan vanha, mutta ehkä sitä voisi jossain vaiheessa hieman päivittää

S

5 kommenttia:

 1. Itse olen kyllä törmännyt superylimieliseen myyjään siinä Ekbergin ei-kahvilapuolella, mutta voi olla, että rouvalla oli vain huono päivä.. Mutta kyllä on pakko myöntää, että on se Ekberg mainio!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää, että konditoriapuoli on itselleni vieras - huonompi juttu, jos siellä ei palvelu pelaa! Tosin totuuden nimissä täytyy myöntää, että kahvilassakin on yksi tietty ylimielinen myyjä, johon aina silloin tällöin törmää... Mutta kun muut ovat mukavia ja homma toimii, antaa yhden mädän omenan olla liiemmin vaikuttamatta. Oli se sitten oikein tai ei.

   S/LWB

   Poista
 2. 2016. Ekbergin brunssissa ainoa hyvä asia on miljöö ja sisutus. Sitä ei todellakaan ole syytä päivittää. Varmaan poistaisitte ne vanhat valaisimetkin. Jos todellakin olette sitä mieltä, että munakas on kaupungin paras, että ymmärrä ruuastakaan mitään. Ekberg on parasta kahvilana. Tai mitä mä siitä tiedän, kun olen vain 35 vuotta käynyt siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi, kiitos kommentistasi. Emme kai missään sanoneet, että designvalaisimet pitäisi poistaa tai muutoinkaan sisustusta pistää täysin uusiksi, mutta pieni päivitys (jota remontin yhteydessä juurikin on tehty), ei liene pahitteeksi. Makuasioista on turha kiistellä, yksi tykkää omenasta ja toinen päärynästä. Kuten blogissa kerromme, täällä ilmaisemme omat mielipiteemme. Kerro toki, missä mielestäsi on kaupungin paras munakas. Käymme mielellämme maistamassa!

   Poista
 3. Jos nämä naiset ovat sitä mieltä, että Ekbergin "munakokkeli" on kaupungin paras, ei heidän arvioihinsa kannata luottaa muutenkaan. Sisustus on Ekbergilla parasta, sitä ei todellakaan kannata vaihtaa. Tai ehkä ne Tynellit vois vaihtaa johonkin vähän kivampaan.

  VastaaPoista

Herättikö teksti ajatuksia? Kysy tai kommentoi - me vastaamme!

Copyright © 2014 Ladies Who Brunch