29. elokuuta 2012

Aleksin Ravintola Factory

Hesarissa arvosteltiin jokunen aika sitten kaupungin parhaat salaattibaarit. Listalta löytyivät ne perinteiset (kuten Teatteri), mutta joukossa oli pari uuttakin tuttavuutta. Ykköseksi nousi nykyinen suosikkini, nimittäin Aleksin Ravintola Factory.

Selasin joskus lounaspaikkaa etsiessäni netistä eri salaattipaikkoja työpaikkani läheltä. Factorya kehuttiin kovin, joten pakkohan se oli käydä testaamassa. Ravintolaan pääseminen vaatii hieman vaivannäköä, sillä se sijaitsee Aleksi 13:n ylimmässä kerroksessa. Rullaportaita ei pääse, joten täytyy joko jonottaa lastenvaunuja työntävien äitien kanssa hissiä tai kavuta reippaasti kuudenteen kerrokseen rappusia pitkin. Valitsimme kollegani kanssa jälkimmäisen vaihtoehdon.

Kenties sijainnista johtuen Factoryssa ei arkipäivänä noin puoli kahdentoista maissa ollut mainittavasti ruuhkaa. Tilaamaan pääsi heti ja istumapaikkakin löytyi ilman sen kummempaa etsimistä. Lounalla voi valita joko keiton, salaatin tai lounasbuffetin. Salaatti (10 e) oli se, mikä meidät tänne oli tuonut, joten valinta oli helppo.


Salaattibaarin vitriinissä on eittämättä kaupungin runsain valikoima: täytevaihtoehtoja on kolmessa tasossa ja jokaiselta tasolta saa valita kaksi mieleistään lisuketta. Siis kuusi kaiken kaikkiaan! Täytteitä on liikaa lueteltavaksi, mutta ainakin sieltä löytyy:
 • kanaa (tosin Brasiliasta), savulohta, herkkusieniä
 • vuohenjuustoa, mozzarellaa, leipäjuustoa ja parmesaania
 • pähkinöitä, gojimarjoja, siemeniä
 • vesimelonia, hunajamelonia ja mangoa ym.
 • erilaisia kastikkeita, kuten esim. inkivääri-lime-jogurttikastiketta
Täytteiden lappaamisessa ei todellakaan pihtailla! Valitsin salaattiini vuohenjuustoa, parmesaania, lohta, melonia ja paahdettua sipulia sekä suolapähkinöitä. Salaatti oli niin riittoisa ja täyttävä, että sen loppuun syöminen tuotti jo vaikeuksia. Onneksi nälkä oli huutava, muuten hommasta ei olisi tullut mitään. Täällä saa todella rahalleen vastinetta - aivan toisella tavalla kuin Aschanissa, jossa lisukkeita saa neljä, mutta tomaatti ja kurkku lasketaan erillisiksi täytteiksi.

Ainut miinus tulee siitä, että kana on täälläkin ulkomaista - tällä kertaa Brasiliasta asti. Blogin lukijat tietänevät mielipiteeni tästä kanafileiden rahtaamisesta maapallon toiselta puolen (vaikka kanaa saa Suomestakin), joten ei siitä sen enempää.  

[Edit] Ravintola Factory vastasi tähän kommenttiosiossa: kuulemma lounaalla pyritään tarjomanaa kotimaista kanaa, noin 80% kanasta on kuulemma suomalaista ja loput 20% ulkomaista kustannussyistä. Kiitämme tiedosta! Tiedostamme, että suomalainen liha on kalliimpaa - mm. ympäristösyistä olemmekin valmiita maksamaan enemmän kotimaisesta, toivottavasti monet muutkin kuluttajat heräävät tähän. [/Edit]

Runsaan salaattilounaan jälkeen nappasimme mukaamme cafe lattet (3 e). Laktoositonta maitoa saa. Sisustusta ravintolassa on petrattu sitten entisen cafe Ursulan, hyvästi oranssi!

+ Sitä täytteiden määrää!
+ Hinta-laatusuhde natsaa
+ Kyllästymisvaaraa ei ole, koska täytteitä voi yhdistellä lukemattomin tavoin
+ Ystävällinen palvelu
+ Laktoositon maito kahviin
+ Puoliltapäivin ei tarvinnut tuskailla jonoissa
- Kana on Brasiliasta (miksi!?) [Edit] Ravintolan mukaan 80% kanasta on suomalaista, kustannussyistä 20% on ulkomaista]
- Hieman hankala sijainti

S

6 kommenttia:

 1. Salaattilisukevalikoima kuulostaa erinomaiselta, mutta yhdyn tuohon hämmästykseen kana alkuperästä!!

  Minustakin on älytöntä kun tomaatti ja kurkku ovat päällysteitä jotka verottavat lisukelukua, silloin jää kyllä valitsematta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenteista! On tosiaan älytöntä, että kanaa rahdataan toiselta puolen maailmaa. Millä kuluttaja voi tietää missä oloissa kanat ovat eläneet tai kuinka lihaa käsiteltäessä on huolehdittu hygieniasta? Toivon todella, että joku puuttuisi tähän ja nostaisi haloon - minä ainakin olen valmis maksamaan kotimaisesta lihasta, jonka alkuperän voin jäljittää.

   Aschanin lisukepolitiikka on käsittämätön. Rahastuksen makua!

   S/LWB

   Poista
  2. Ravintola Factory Aleksi vastaa:
   Kiitos todella kivasta kirjoituksesta!
   Pieni korjaus kana asiaan-
   Käytämme n.80% suomalaisia tuotteita
   esim.Burgerikana on aina
   "suoraan" sieltä karinemen kotitilalta,
   ja se osa mikä on 20% on todellakin tuo kustannus syy,tiedättehän että joutsenmerkkiset ravintolat ovat rutkaasti paljon kalliimpia kuin meidän lounashinnat ja mitä ns.normaalit työssäkäyvät lounas asiakkaat ovat valmiita maksamaan ja mitä hygieeniaan tulee jos meilläkin on paikkoja viisi ja "aika" monta ihmistä päivittäin syötetään ja ikinä ei noita ongelmia ole ollut.
   Ja tuotteethan tutkitaan aina eviran toimesta.

   Makoisia makustelu hetkiä,
   Ystävällisesti Ravintola Factory/Katja Kines

   Poista
  3. Kiitos tiedosta! Mukava kuulla, että ravintolassa pyritään suosimaan suomalaista. Tämän jälkeen salaatille on entistä kivempi tulla :)

   S/LWB

   Poista
 2. Factoryn salaattibaari on kyllä tosi hyvä! Niillä on toinen toimipiste Pitäjänmäellä, jossa olen välillä käynyt lounaani syömässä.

  Mäkin oon tehnyt postauksen tuosta Aleksin Factorysta, löytyy linkin takaa jos kiinnostaa. :)
  http://meanwhileinlongfield.wordpress.com/2011/10/22/salaattibaari/

  VastaaPoista

Herättikö teksti ajatuksia? Kysy tai kommentoi - me vastaamme!

Copyright © 2014 Ladies Who Brunch