1. helmikuuta 2012

Elite

Jos lounasarvioita ei lasketa, ravintola-arvosteluja ei blogissamme ole pahemmin harrastettu. Johtunee siitä, että istumme kahviloissa ravintoloita useammin. Viime viikolla juhlistimme kuitenkin perheellä isäni syntymäpäiviä, ja sen kunniaksi illastimme ravintola Elitessä Töölössä. Kukaan meistä ei ollut käynyt siellä aikaisemmin, joten jo yleissivistyksen nimissä visiitti oli paikallaan.

Ravintolahan on vanha ja kuuluisa. Omien nettisivujensa mukaan Elite on "Suomen oloissa ainutlaatuinen kulttuuri- ja taitelijaravintolaelämän estradi ja taiteilijoiden olohuone vuodesta 1932." Elitessä ovat istuneet niin Mika Waltari kuin Tauno Palokin (jolla on jopa oma nimikkopihvinsä A la carte -listalla).


Sisustus miellyttää silmää: 30-luvun art deco -vaikutteet ovat säilyneet ja näkyvät kaikkialla: ravintolan takaseinä on paneloitu aikakaudelle tyypillisesti, ja myös lamput, muut kalusteet sekä ravintolan värimaailma noudattelevat alkuperäistä tyyliä. Taustalla soi ihana vanha jazz, joka kuitenkin oli niin hiljaisella, että jotain kuullakseen sai pinnistellä. Ja lopulta musiikki loppui kokonaan.

Ja sitten se palvelu. Paikassa, jossa ovella odottaa narikka (maksuineen), pöytiinohjaus ja ympärillä liekitetään milloin pihviä ja milloin kalaa, voisi kuvitella, että palvelu sujuu mutkattomasti. No ei suju. Palvelu oli tuskallisen hidasta - varsinkin kun otetaan huomioon, että kyseessä oli arki-ilta eikä ravintola ollut täynnä. Pelkästään ruokalistaa odottaessa ehti jo tulla nälkä. Tarjoilijat tuntuivat olevan hieman hukassa, haahuilivat paikasta toiseen eivätkä reagoineet odottava näköisiin asiakkaisiin. Pohdimme, että tarjoilijat taisivat olla vuokratyöläisiä, koska he eivät näyttäneet tuntevan toisiaan saati ravintolan käytäntöjä.

Pääruoaksi tilasin sisareni kanssa grillattua kanaa ja salviavoissa paistettuja perunagnoccheja punaviinikastikkeessa. Muu seurue valitsi vorsmackia sekä pariloitua maksaa ja uunijuureksia portviinikastikkeessa. Ruoka oli pettymys. Syötävää kyllä, mutta jälleen olisi näin vanhalta ja tunnetulta ravintolalta odottanut jotain ihan muuta. Lieneekö syy ketjussa - Elitehän kuuluu Royal Ravintoloihin - sillä ketjuravintoloissa harvemmin saa syötäväkseen mitään tajunnanräjäyttävää.

Jälkiruoaksi valitsin omenapiirakkaa ja kardemummajäätelöä. Muut tilasivat crème brûléetä, karpalo-kinuskiuunijäätelöä ja yksi meistä tyytyi pelkkään espressoon. Jälkiruoka oli jälleen hienoinen pettymys. Kardemummajäätelö oli maittavaa ja raikasta, mutta omenapiirakka oli sanalla sanoen äklömakea. Ja jos minunlaiseni sokerihiiri sanoo näin, voitte uskoa, että sokeria todella oli liikaa. Paremman omenapiirakan olisi melkein kuka tahansa osannut leipoa kotona. Crème brûlée ei sekään vakuuttanut, mutta karpaloinen uunijäätelö oli kuulemma varsin maittavaa.

Kaiken kaikkiaan sanoisin, että sisustusta lukuun ottamatta ravintola ei tehnyt suurempaa vaikutusta. Epäilen, että moni asia on muuttunut Tauno Palon ja Waltarin ajoista. Tässä on yksi ravintola, jonne ei ole kiire takaisin.

(Kuvia ei kehdannut pahemmin räpsiä, saatte siis tyytyä internetsivuilta napattun otokseen. hs.fi)

+ Sijainti
+ Sisustus
+/- Elitistinen tunnelma (joku tykkää, joku ei)
- Äärimmäisen hidas palvelu
- Ruoka ei vakuuta
- Hinta-laatusuhde on pielessä

S

6 kommenttia:

 1. Olen monesti ajanut ratikalla Eliten ohi ja ihaillut sen upeaa valaistusta. Ne valot olivat jopa niin hienot, että ajattelin meneväni syömään Eliteen ihan tässä lähiaikoina. Mietin kuitenkin vielä uudemman kerran, ehkä jatkan vaan niiden valojen ihaselua.

  VastaaPoista
 2. Joo, oli todella pettymys - harmi, koska mielellään sitä kävisi historiaa huokuvissa paikoissa. Mutta suosittelen tämän käynnin perusteella kyllä ruokailua jossain muualla...

  VastaaPoista
 3. Kiinnitin huomiota ihan samoihin asioihin silloin, kun oltiin työpaikan pikkujouluissa siellä. Tarjoilijat olivat jotenkin ihan pihalla tilanteesta - toivat mm. aluksi väärät jälkiruoat meille kaikille.

  Ruokakaan ei ollut kovin erikoista, mun annos ei edes ollut lämmin. Meidän oikea jälkiruoka, tosiaan se uunijätelö, oli hyvää!

  VastaaPoista
 4. Eli tästä viisastuneena: jos Eliteen menee, paras pysytellä uunijäätelössä!
  //S

  VastaaPoista
 5. Olen ajatellut, että pitäisi joskus kokeilla Eliteä, mutta ehkä voikin jättää välistä. Muissa Royal Ravintoloissa on tullut käytyä ja jotkut ovat todella hyviä, jotkut hyviä ja jotkut pettymyksiä. Suosittelen kesällä NJK:ta, vieläkin muistelen viime kesän illallista siellä.

  VastaaPoista
 6. Kiitos vinkistä! Kesää kohti mennään, täytyy lisätä NJK käyntikohteiden kasvavaan listaan :)

  //S

  VastaaPoista

Herättikö teksti ajatuksia? Kysy tai kommentoi - me vastaamme!

Copyright © 2014 Ladies Who Brunch